Dişli Pompalar
Anasayfa > Ürünler > Ürün Grupları > Dişli Pompalar

Dişli Pompalar

“Dişli içinde dişli” prensibiyle dizayn edilen dişli pompalarda sadece iki tane hareketli parça vardır. Bu sayede pozitif deplasmanlı dişli pompalar güvenilir ve verimli bir şekilde çalışır, bakımı kolaydır. Sızdırmazlık yumuşak veya mekanik salmastralar ve özel keçelerle sağlanır. Kimya, ilaç ve gıda sanayinde, yakıt dolum tesislerinde fuel-oil gibi sıvıların pompalanması amacıyla dizayn edilmiştir.

Dişli Pompa

Pompaların genel prensibi vardır. Bazı pompalar borudaki bir şeyi çekerken, bazıları da belli maddeleri taşımak için kullanır. Bu ürünlerin genelin sıvıları belli bir yerden alır ve başka bir yere transfer eder. Buna da dişli pompa denir. Söz konusu ürünlerde kullanan dişliler en az iki olmakla birlikte daha fazla dişli de kullanılmaktadır. Bu dişliler, uyguladığı düzeneğe göre basıncını yükseltmekte başarıya ulaşmaktadır.
Dişli modellerin kullanıldığı yerler geniştir. Kimyadan tarımsal alanlara, gıdadan akaryakıta her türlü sıvı taşımacılığı için kullanılabilmektedir. Dıştan dişli pompaları akaryakıt, madeni yağlar, kimyasal maddeler, endüstriyel hidrolik uygulamalar ve asitleri taşımak için kullanılır. Reçineler, katran, gıda ürünleri, poliüretan köpük, boyalar ve sabunlar için ise içten dişli pompalar yaygın olarak kullanılır. Önemli olan bulunduğu sıvıya göre uygun ürün tercih edilmesidir. Akaryakıt ve madeni yağların yanı sıra alkol ve çözücüler ise hem içten hem de dıştan dişli pompa kullanılabilir.

Dişli Pompaların Temel Özellikleri

Bu pompaların temel amacı, boyaların yanı sıra plastikleri, sabunları, yağları ve benzeri sıvılarının sorunsuz bir şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu tarz pompaların kuru kalmaya gelmediğinden, genelde hep sıvılar içerisindedir. Bu da zamanla dişlilerde aşınmayı meydana getirmektedir. Ancak kolay kurulumu ve bakımının yanı sıra basit yapıda olması nedeniyle tercih edilen bir türdür. Bu tarz dişliler sıvıyla sürekli temas ettiğinden mekanik hasar oluşsa da, kendinden emişli olması ve kararlı akış nedeniyle de önem kazanmaktadır. Bu dişli pompaların üç ayrı seçeneği vardır. Bunlar da dıştan içten ve hidrolik dişli pompalar olarak sınıflandırılır.

Dıştan Dişli Pompalar Ne İşe Yarar?

Bu ürünler dışarıda bulunan iki özdeş dişlere sahip olmasıyla bilinir. Sıvıların girip, etrafından dönerek çıkmasıyla boşaltılır. Bu sayede çalışma prensibi tamamlanmış olur. Bu çeşitlerin maliyeti düşük olduğundan, tüketiciye yönelik ürünlerde kullanılır. Yakıt ürünleri de buna en basit örneğidir. Benzinlerin yanı sıra dizel ve gaz yağlarının taşınması için genelde dıştan dişli pompalar kullanılır. Bu pompaların asansörlerin yanı sıra damper kontrolleri için de kullanıldığı gözlemlenmektedir.

Dıştan dişli ürünlerde kompakt pompa dizaynı bulunur. Yüksek kapasiteye sahip olan boruların çıkış boyutları da büyüktür. Yine de yüksek sıcaklıktaki sıvıları taşımasında sıkıntılar yarattığından, bu sıvıların taşınmasında sakıncaları vardır. Ayrıca daha yüksek akış kontrolü sağladığı için tercih edilmektedir. Ölçüm konusunda da hassaslığı sayesinde daha güvenilir bir veri sağlar. Ayrıca hidrolik dişli modeller de dıştan dişli pompalar içerisinde yer alır. Genel itibariyle dıştan dişli çeşitlerle aynı prensibi bulunsa da sıvıdan büyük destek almaktadır. Su, kanalizasyon ve benzeri işler için bu tarz pompaları sıklıkla söz edilir.

İçten Dişli Pompaların Kullanımı

İçten dişli olarak adlandırılan ürünlerin en önemli özelliği, dişlilerin içten kesilmiş olmasıdır. Bu dişliler, diğer dişlilerle birbirlerine geçirerek akışı sağlamaya çalışır. Bu pompalarda bir iç dişli ile bir dış dişli kullanılır. Böylece yüksek viskoziteli akışlarını iyi yönetir. Bu modelin temel hedefi ise yüksek sıcaklıklara uyum sağlamak, aşınma konusunda dengeli olmak ve verimliliğini geliştirmek için yüksek viskozitelerden faydalanmaktır. Bu tip modellerin rotorlarının işlevde kalması için en fazla iki yatak kullanır. Ürün tasarımı yüksek hacimli olmakla birlikte orta basıncı kullanır. Buna karşı pompalama gücü daha azdır. Dişlilerin birbirlerinden ayrılması için de kama adı verilen aleti kullanır. Bu sayede iç dişli ile dış dişliyi birbirlerinden ayırır. İçten dişli pompaların küçük boyutları bulunmaktadır. Bunların kapasiteleri orta seviyede tutsa da düşük kapasiteli olanları da mevcuttur.

MASDAF geliştirdiği ürün gruplarıyla sektörde öne çıkmaktadır. Markanın dişli yapıya sahip ürün gruplarında YKF, DP ve 2HM / 2VM serisi bulunur. YKF serisi yüksek performansa sahiptir. Serinin sızdırmaz salmastrası bulunur. Gıda, endüstri ve ilaç sanayisinde kullanılır. Ayrıca 30-90 m basma yüksekliği bulunan modelin yağ sirkülasyonu amacıyla da kullanılması mümkündür. DP serisi iç dişli yapıya sahip ürün modelidir. Gemi sektörüyle fuel-oil tesislerinde kullanıma uygundur. Bakımı kolay olan ürün maliyetlerin düşmesini sağlar. Verimliliği yüksek olan seri sızdırmaz keçelere sahiptir ve arıza yapmayı en aza indiren teknolojisi bulunur. 2HM / 2VM serisi ise güçlü yapısıyla boya, kimya ve yağ gibi çeşitli endüstrilerde kullanılabilir. Bu seri ikiz vidalı yapıya sahiptir. MASDAF tarafından geliştirilen verimliliği yüksek, kullanışlı ve işletmenin yararına olan serileri inceleyip tercih edebilirsiniz.

“Dişli Pompalar”la ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki serileri inceleyiniz.

Close