Dozaj Pompası Nedir? Dozaj Pompası Çeşitleri

Anasayfa > Blog > Dozaj Pompası Nedir? Dozaj Pompası Çeşitleri

Çeşitli sıvıları çekme amacıyla üretilen pompalar birçok şekilde görülebilir. Farklı pompa türleri farklı şekillerde kullanılır. Pozitif bir yer değiştirme pompası olan dozaj pompası; kimyasal ve fiziksel bir tepkime oluşturmak için tercih edilebilir. Ürünü sıvı akışa enjekte etmekle sorumlu olan bu pompalar; bir maddeyi gaz, buhar veya su akışına bütünleştirmek için kullanılır.

Dozaj Pompası Nedir?

Dozaj pompası nedir sorusu, birçok kişinin dikkatini çekebilir. Klor, sıvı gübre veya asit gibi çeşitli kimyasalların belirli bir şekilde dozlanarak verilmesini sağlayan alet; bu sorunun cevabı olabilir. Dozaj pompalarındaki diyafram hareketi debiyi meydana getirir. Dozaj pompası pek çok alanda kullanılabilir olması ile büyük bir önem taşır. Gıda işleme veya atık su arıtması bu alanlara başlıca örnek olarak gösterilebilir.

Dozaj Pompası Çeşitleri Nelerdir?

Dozaj pompası pek çok farklı türde üretilebilir. Elektriksiz dozaj pompaları basit ancak etkili bir tasarıma sahiptir. Çalışmak için elektriğe ihtiyaç duymayan bu pompalar; çeşitli kimyasallar için birçok farklı materyal kullanabilir. Bir suyu klorlamak için de bu pompalar kullanılabilir. Klor dozaj pompası işleminde tüm kontrol manuel bir şekilde sağlanabilir. Klorlama işleminde suyun miktarı, suyun debi değeri, suyun kullanılma amacı gibi pek çok farklı etkene dikkat edilmesi gerekir. Klor dozaj pompası; sıvının içinde bulunan nitrit, mangan ve demir gibi maddeleri oksitleyebilir veya suyu bakteri ve virüslerden arındırabilir.

Diyaframlı sabit pompalar; girişte ve çıkışta kullanılan diyafram, piston ve valfler ile haznesini doldurup boşaltabilir. Piston çekilerek pompa odasına doldurularak ihtiyaca uygun belirlenmiş olan kimyasal miktarı uygun bir hızda enjekte edilir. Bir başka pompa türü ise diyaframlı darbeli enjeksiyon pompalarıdır. Diyaframlı darbeli enjeksiyon pompaları da tıpkı sabit pompa gibi diyafram mekanizmasını kullanır ancak sabit bir akış hızına sahip değildir. Bu pompalarda sabit bir akış hızı yerine bir solenoid bobin yardımı ile kimyasalı alınarak darbeler halinde sıvıya enjekte edilir. Enjekte edilmesini sağlayan darbeler arasındaki zaman uzunluğu akış hızı olarak adlandırılır. Bu pompa çeşidi sabit enjeksiyon pompasına göre daha az hassas olsa da daha basit tasarımı ve ucuz olması ile öne çıkar.

Dozaj pompası çeşitleri arasında bulunan bir diğer şey ise lod pompalardır. Lod pompalar; belirli bir sıvı hacminin dişli çarklardan geçmesine izin verir. Herhangi bir diyaframlı pompa kadar hassas olmayan bu pompa çeşidi; aşınmanın en aza indirilmesi için kendi kendini yağlayabilecek yüksek viskoziteli sıvılar için kullanılabilir. Peristaltik pomba çeşitleri; dozlama için oldukça hassas olması ile öne çıkar. Esnek ve bükülmüş bir boru yardımıyla sıvı içinden geçer. Sıvı akışı; dışta mekanik bir kol aracılığı ile hareket eden bir silindir tarafından kontrol edilir.

Dozaj Pompası Nasıl Çalışır?

Dozaj pompaları; kimyasal ölçüm pompaları şeklinde de bilinir. Gıda, su arıtma, endüstriyel tesislerde, madencilik faaliyetlerinde ve tıbbi laboratuvar gibi pek çok alanda kullanılan bu pompalar hem yüksek sıcaklık hem de yüksek basınç gibi zorlu etkenlerin bulunduğu ortamlarda çalışabilir. Güçlü tasarımı ve işleyişi ile öne çıkan bu dozaj pompaların insanlara sağladığı pek çok kolaylık vardır. Amacına uygun seçilmiş bir pompa çeşidi; odasına belirlenen miktarda bir sıvıyı çeker. İhtiyaca uygun olarak belirlenmiş kimyasal; dozlanmakta olan sıvıyı içeren tank veya boruya enjekte edilir. Bu sayede dozlama işlemi gerçekleştirilir.

Dozaj pompası fiyatları; ürünlerin teknik özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Dozaj pompası arayışında olan profesyoneller; 45 yıllık geçmişi ile alanında öncü bir marka olan Masdaf'ı tercih edebilir. Yenilikçi teknolojiler ile üretilmiş inovatif pompa sistemleri için ürün gruplarımızı inceleyebilirsiniz.

Close