Havuz Pompası Nedir? Havuz Pompası Ne İşe Yarar?

Anasayfa > Blog > Havuz pompası nedir? Havuz pompası ne işe yarar?

Korona virüs salgının kontrol altına alınmaya çalışıldığı şu günlerde hijyen en önemli gündem maddemiz. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte, tatile gitmeye cesaret edenler için ekstra önemli olan konulardan biri tatil şartlarının tamamen hijyenik olarak sağlanması. Konu mikrop olunca ilk akla gelen yerlerden biri de şüphesiz havuzlar. Havuzlardaki bakteriler ve mikroplar sadece korona virüs salgını döneminde değil her zaman hayatımızı tehdit eden faktörlerden. Özellikle gittiğimiz otellerde ya da tesislerde havuzun temizliği ilk dikkat ettiğimiz noktalardan. Peki, havuzların temizliği nasıl sağlanıyor? Elbette havuzun bakım ve onarım talimatları doğrultusunda kullanılan birtakım kimyasallar mevcut. Ancak havuz temizliği konusunda en önemli görevlerden biri az sonra anlatacağımız havuz pompasına ait.

Havuz pompası nedir?

Eğer havuzun pompası yok ise bu durumda su dolumu yapıldıktan kısa bir süre sonra havuz yeniden kirlenecektir. Bakteriler ve mikroplar suda birikecek ve çok kısa bir sürede havuz oldukça kirli bir hal alacaktır. Bunun nedenlerinden biri ve en önemlisi havuz pompasının bulunmamasıdır. Havuzlarda biriken kir, sinek, böcek ve bakterileri temizlemek ve mikroplarla savaşacak kimyasalların daha iyi bir şekilde yayılması için havuz pompasına ihtiyaç vardır. Havuz pompası nedir kısaca bahsedelim. Havuz pompası, havuz içerisinde bulunan sirkülasyonu sağlayan pompalara verilen isimdir. Suyu emer ve ağız kısmında bulunan filtreler aracılığı ile böcek, sinek, yaprak gibi istenmeyen maddelerden suyu arındırır, suyun temiz kalmasını sağlar. Havuz pompası sayesinde su durmadan devir daim yapar ve böylece bakterilere karşı kullanılan havuz kimyasalları da havuza eşit bir şekilde dağılır. Ayrıca havuzun önemli maddelerinden biri olan klorun, eşit miktarda yayılmasına da olanak sağlar. Havuz pompaları için havuz mekanizmasının kalbidir diyebiliriz.

Havuz pompası çalışma prensibi

Havuz pompasının çalışma prensibini kısaca anlatalım. Pompa sisteminde bir elektrik motoru vardır. Bu elektrik motoru pompa gövdesinin içinde pervane gibi döner. Bu pervane, suyu çeşitli kanallardan filtreden geçirir ve sirkülasyonu sağlayarak su girişlerine geri döndürür. Havuz pompası suyu pompalayarak filtreye gönderir ve su filtreden geçirilerek yabancı maddeler toplanır. Böylece havuz pompası devir daim yaparak yukarıda sözünü ettiğimiz temizleme, filtreleme ve arındırma işlevlerini yerine getirir. Tüm kiri ve bakteriyi dışarıya atmamıza olanak sağlar.

Havuz pompası kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Havuz pompası fiyatları, alacağınız pompa çeşidine göre değişiklik gösterir. Havuz pompasının kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikli olarak havuz pompasını kullanırken emme ve basma güçlerinin, filtre kapasitesine uygun olup olmadığına dikkatlice bakılmalıdır. Pompaların konumlandırıldığı yer kesinlikle nemden uzak olmalıdır. Yanı sıra motor kısmı suya karşı dayanıklı olacak şekilde korumaya da alınmalıdır çünkü konu havuz olunca suyun nereden geleceği her zaman kestirilemeyebilir. Pompanın yüksekliği mutlaka havuz şartlarına uygun olacak şekilde planlamalıdır. Önemli bir diğer konu ise pompa motoru ile alakalıdır. Pompa motorunun su alması ya da pervanenin iyi konumlandırılmaması söz konusu olursa bu durumda havuz pompasının yanma ihtimali olabilir. Bu nedenle havuz pompasının ve motorunun konumlandırılması her açıdan önemli bir noktadır. Özellikle yaz aylarında günde 12 saat maksimum 2 saatlik çalıştırma molası vermeniz pompanın ömrü bakımından iyi olabilir. Bu sayede daha az kimyasal maddeye ihtiyacınız olur ve havuz suyu daima berrak kalır. Havuz pompasının kullanımına dair birkaç önemli maddeyi daha aşağıda paylaşalım…

  • Pompaların susuz çalıştırılması uygun değildir. Mutlaka su ile çalıştırılmalıdır.
  • Çok yollu vana konumlarının değiştirilmesi sırasında pompa kapalı durumda olmalıdır.
  • Pompa çalıştırılırken çıkış vanasını kapatmanız gerekir.
  • Pompa çalışırken ön filtrenin şeffaf kapağında hava kabarcıkları görüyorsanız bir sıkıntı var demektir çünkü hava kabarcığı ya da hava boşluğu görülmemesi gerekir.
Close