İnvertör, elektriksel bir güç dönüştürme elemanıdır. İnvertörün bir diğer bilinen ismi güç dönüştürücü ya da eviricidir. Inverter kelimesi sıkça karşımıza çıkar. Inverter’in Türkçe anlamı invertördür. İnvertörler, herhangi bir DC kaynaktan gerilim alır ve işler, işlediği gerilimi sabit ya da değişken frekanslı AC gerilimi elde etmek için kullanır. İnvertör için bir nevi güç elektroniği devresi de denebilir. İnvertör aynı zamanda ters fonksiyona da sahiptir. Buna redresör ya da doğrultucu adı verilir. İnvertörlerin kullanım alanı çeşitlidir. Bugün günümüzde bilgisayarlarda kullanılan küçük güç kaynaklarından biridir. İnvertörün bir diğer kullanım alanı ise elektrik dağıtım sistemleridir. Büyük sistemlerde de sıkça kullanılır. İnvertör çeşitleri geniş bir yelpazededir; mikro işlemci ya da düşük voltaj kontrollü invertörler, aşırı yük korumalı invertörler, statik regülasyona sahip invertörler olmak üzere birçok çeşidi vardır.
İnvertörler neden kullanılır?
İnvertörün kullanım amacına baktığımızda birden fazla işlev görüyoruz. Sistemdeki kesintileri, dalgalanmaları, dengesizlikleri ve benzeri gibi sorunları önlemek için sistemin daha etkin bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca verimin daha fazla olması için de invertörlere ihtiyaç duyulur. Etkin bir çalışma sağladığı için motor ya da mekanik aksam arızalarını da en aza indirger. Bakım maliyetlerini düşürür ve cihaz ömrünü uzatır. Aynı zamanda enerji tasarrufu sağlamak gibi avantajları da vardır. İnvertör seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Örneğin invertör gücü, sisteminizde kullanacağınız güçlerin toplamından daha büyük olmalıdır. Bu durumda invertör satın almadan önce kullanacağınız cihazların harcadıkları güce vakıf olmanız önemli bir detaydır. Isıtma, havalandırma ya da hava koşullandırma uygulamalarında en sık kullanılan teknolojilerden biri frekanslı sürücü teknolojisidir. Motor üzeri frekans invertörlü in-line santrifüj pompalar pek çok özelliğe sahiptir. Bu özellikleri daha yakından inceleyelim.
Genio INM serisi frekans invertörlü in-line santrifüj pompa özellikleri
INM Genio motor üstü frekans invertörlü pompalar, in-line (hat tipi), standart elektrik motorları ile tahrik edilen ve mekanik salmastralı pompalardır. Frekans invertörünün doğrudan motor üzerine montaj kolaylığı, ünitenin kompakt yapısının yanında akıllı uygulamalarda kullanımı ve sisteme entegre edilebilirliği, farklı tip sensörlerin bağlanabilirliği, sessiz ve güvenli çalışması tasarımın öne çıkan özelliklerindendir. Temel boyutlar ve anma debileri DIN 24255 ve EN 733’de önerilen değerlere uyumludur. Flanşlar DIN 2535 standartlarına uygun PN 16 basınç sınıfı içindedir. Emme ve basma flanşları birbirinin aynısı ve aynı eksen üzerindedir. Her iki flanş üzerinde de basınç prizleri bulunur. Tek emişli, kapalı tipteki çark eksenel yükleri dengeleyen arka halkalarla donatılmış ve dinamik olarak balans yapılmıştır. Motor bir adaptör ve flanş kullanılarak motor milinin pompa miline geçirilmesiyle pompaya akuple edilmiş durumdadır. Pompa mili, çarkı ve diğer parçalar, emme ve basma borularını ve pompa salyangozunu yerinden oynatmadan sökülebilir. Böylece montaj ve bakım işlemleri oldukça kolaylaşmış olur.
Genio INM serisi frekans invertörl in-line santrifüj pompa uygulama alanları
Genio INM serisi frekans invertörlü in-line santrifüj pompaların pek çok uygulama alanı vardır. Bunlardan birkaçını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Su şebekeleri ve basınçlandırma tesislerinde,
- Sulama, yağmurlama ve su boşaltmada,
- Depo ve tankların doldurulması, boşaltılmasında,
- Isıtma ve soğutma sistemlerinde, sıcak veya soğuk su sirkülâsyonunda,
- Kondens pompajında,
- Yüzme havuzlarında su sirkülâsyonunda,
- Endüstriyel ve sosyal tesislerde,
- Gemilerde tatlı ve deniz suyu pompajında kullanılır.
Genio INM Serisi Motor Üzeri Frekans İnvertörlü In- Line (Hat Tipi) Santrifüj Pompalar hakkında detaylı bilgi için TIKLAYIN.
https://masgrup.com/genio-inm-serisi