- Anasayfa
- Masdaf
- Ürünler
- Satış Sonrası
- Teknoloji
- E-Katalog
- İletişim
- Mas Academy
Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç ile Masdaf’ın 2020 yılı hedeflerini, pompa teknolojilerinin endüstriyel uygulamalardaki önemini, verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramlarını, Mas Academy’i ve ihracat faaliyetlerini konuştuk.
TUİK ( Türkiye İstatistik Kurumu ) verilerine göre Türkiye’de 2019 yılında yeni yapı ruhsatı almış bina sayısının adet ve yüzölçümü olarak bir önceki yıla göre %50’nin üzerinde azaldığını görüyoruz. Bu da bize sektörün yurtiçi piyasalarda hangi oranda daraldığını gösteriyor. 2020 yılına, kur ve enflasyonda dengelenme, faiz indirimleri, çevre ve şehircilik bakanlığının açıkladığı 100.000 sosyal konut pojesine 1.2 milyon talep oluşması gibi olumlu bir havada başlıyoruz. Sektör açısından 2020 yılının, 2019 yılına göre daha rahat geçeceğine inanıyorum. Bu gelişmeler hem Masdaf hem de sektörümüz adına ümit veriyor.
Masdaf olarak küresel pazarlarda rekabetçi ve sürdürülebilir olmak adına pompa teknolojilerimizi, yeni endüstri evresi olan Sanayi 4.0’a uyumlu olarak geliştiriyoruz. Küresel rekabet için dijitalleşme artık kaçınılmaz oldu. Geliştirdiğimiz pompa teknolojilerini hem yüksek kalitede üretiyor hem de maliyetleri optimize ediyoruz. Bu çalışmalarımız sayesinde halihazırda ihracat yaptığımız 65’e yakın ülkede sürdürülebilir işbirlikleri sağlıyoruz. Müşterilerimiz ile sürdürülebilir bir işbirliği sağlamanın temelinde geliştirdiğimiz inovatif ürünler kadar markalaşma adına yaptığımız çalışmalar da büyük önem taşıyor. Tüm bu çalışmalarımızın neticesinde Masdaf markasını her yıl “daha ileri” taşımayı hedefliyoruz.
Endüstriyel uygulamalar konusunda en geniş ürün gamına sahip pompa firmalarından biriyiz. Endüstriyel uygulamalarda kullanılan ürünlerimizi; uçtan emişli pompalar, çift emişli pompalar, kademeli pompalar, kolonlu tip pompalar, atık su dalgıç pompaları, yangın pompaları, komple paslanmaz dik milli pompalar olarak sıralayabiliriz.
Endüstriyel uygulamalarda transfer edilen akışkanın özelliğine göre pompa tasarım ve malzeme özelliklerinde değişiklik yaparak sisteme özel çözüm sunabiliyoruz. Ayrıca endüstriyel tesis uygulamalarında basılan akışkanın yanıcı ve parlayıcı olması durumunda atex sertifikalı pompalar da üretebiliyoruz. Ağır hizmet ISO 2858 tipi uçtan emişli santrifüj pompalarımızın bu konuda iç ve dış piyasada önemli kullanım alanları bulunuyor. Ayrıca çok kademeli, eksenden bölünebilir tipte pompalarımızı da müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak imal edebiliyoruz. Pompalar hem motor tercihi hem de sürücüsü, kaplin ve sızdırmazlık sistemleri ile donatılması suretiyle önemli endüstriyel uygulamalara imkan tanıyor. Esasen işin “terzi usulü” imalat dediğimiz kısmı da bunlardan oluşuyor.
Endüstriyel sektörlerin tamamına hitap eden bir ürün gamına sahibiz. Hitap ettiğimiz endüstriyel sektörlerin yoğunluğu, sektörlerdeki yatırımın durumuna göre değişiklik gösteriyor. Ancak yatırımın hiç durmadığı; Enerji, Tekstil, Petrol ve Metal Sanayi son dönemde odaklandığımız sektörlerin başında geliyor.
Petrol sektörünün, uzun zamandır önemli işbirlikleri geliştirdiğimiz sektörlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Yerli-yabancı birçok petrol şirketine pompa tedarik ediyoruz. Birçok terminal, rafineri, liman ve depolama tesislerine pompalarımızla hizmet veriyoruz. Enerji santralleri, demir çelik tesisleri, alüminyum fabrikaları, cam fırınları, kimya ve petrokimya, çimento, deri, tekstil vb. çalıştığımız sektörler arasında yer alıyor. Belli bir kesafete kadar selüloz ve kağıt tesislerine de pompa tedarik ediyoruz.
Son dönemde kuraklığın getirdiği su problemleri hızla artıyor. Yer üstü su kaynaklarında ki bu azalma nedeniyle gerek tarımsal sulama gerekse içme suyu ihtiyacının karşılanması için yeraltı su kaynaklarının değerlendirilmesi gerekiyor. Burada artan ihtiyacı görüp 2019 yılında “derinkuyu pompaları”nı ürün gamına eklemiş bulunuyoruz. Bu alanda yatırımlarımız artarak devam edecek. Yine iklim değişikliğine bağlı sel felaketleri ile maalesef daha sık karşılaşmaya başladık. Uzun yıllardır acil müdahale pompaları üretiyoruz. Romörklü dizel ve kabinli olarak katı partikül geçirgenliği yüksek ve kendinden emiş kabiliyeti bulunan “UKMS serisi ve ENDURO PRO” serisi ürünlerimiz mevcut. Gerek domestik gerek endüstriyel atık sularının ve yağmur sularının transferinde kullanılan “ENDURO serisi dalgıç pompa”larımızda iddialı olduğumuz ürünlerimiz arasında yer alıyor.
Binalarda ve endüstri tesislerindeki sulu yangın söndürme sistemlerinin basınçlandırılmasında kullanılan ve yangınla mücadelede hayati önem taşıyan yangın pompaları, yüksek önem derecesine sahip cihazlar olduğu için özel olarak tasarlanır. Pompa malzeme özelliği olarak; Gövde: GG25, Çark: CuSn10 (Bronz), Mil: AISI316, Salmastra: Yumuşak olmalıdır. Ayrıca anma debisinin %150 debisinde anma basıncının %65’ini sağlamalıdır. Kapalı vana basınç değeri, anma basınç değerinin %140’ını aşmamalıdır.
Yangın pompalarında en önemli husus her pompa için ayrı bir kontrol panosunun bulunmasıdır. Maalesef ilk yatırım maliyeti nedeniyle sahada standart dışı ürünlerin kullanıldığına şahit oluyoruz. Yangın pompası seçiminde öncelikle yangın yönetmeliğimizde yer alan hususlara dikkat edilmesi gerekir. Eksik olan hususların tamamlanması konusunda NFPA ve UL-FM gibi uluslararası standartlar referans alınabilir. Marka tercihi yapılırken yangın pompalarının, bu sertifikalandırma kuruluşları tarafından sertifikalandırılmış olmasına da dikkat edilmelidir.
Dünyada toplam elektrik enerjisinin %20‘si, endüstriyel elektrik enerjisinin ise ortalama %30’u pompalar tarafından tüketiliyor. “Doğru tasarlanmış pompa” ile işletmelerin kısa sürede enerjiden ciddi bir tasarruf sağlaması ve sistemin kısa sürede kendini amorti etmesi mümkün. Bu kapsamda renovasyonun önemine dikkat çekmek amacıyla endüstriyel tesislerde “reel tüketim ölçümleri” yapıyoruz. Sistemin yenilenmesi durumunda işletmenin sağlayacağı enerji tasarrufunu ve amortisman sürelerini rapor halinde sunuyoruz. Bu sayede işletmeleri bilinçlendirerek tasarruflu ve dolayısıyla verimli ürünlere geçiş yapmalarını sağlıyoruz. Masdaf olarak hayata geçirdiğimiz projelerle ülkemizin ithalatında önemli bir paya sahip olan enerjinin verimli kullanımına yönelik olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Çünkü çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmanın yolu çevreci ve verimli ürünler üretmekten geçiyor.
Masdaf olarak kendi çalışanlarımız ve sektör paydaşlarımızın bilgilendirilmesi önem verdiğimiz konular arasında yer alıyor. Mas Academy de bu amaçla kuruldu. MAS Academy kapsamında “pompa üretimi, pompa seçimi, pompa bakımı ve montajı” konularında 30 farklı eğitim veriyoruz. Masdaf’ın alanında uzman mühendisleri tarafından verilen eğitimler, Mas Academy Onursal Başkanı olan, danışmanımız Sayın Prof. Dr. Mete ŞEN’in katkılarıyla hazırlanıyor.
Kurulduğu 2017 yılından bugüne 1000’den fazla kişiye eğitim ve sertifika veren Mas Academy’nin 2020 yılında da 9 ilde yaklaşık 400 kişiye eğitim vermesini planlıyoruz. Ayrıca talebe bağlı olarak kurumların ve firmaların merkezlerinde de eğitimler düzenlemeye devam edeceğiz.
Pompa üretimi, bakımı ve montajı konularında verdiğimiz teknik eğitimlerin yanı sıra iş ortaklarımıza yönelik olarak düzenlediğimiz eğitimlerde binalarda ve endüstriyel tesislerde tercih ettikleri sistemlerin doğru seçilmesini ve doğru sistem seçiminin enerji verimliliği açısından önemini anlatıyoruz.
Globalleşme yolunda önemli adımlar atan Masdaf için iç pazar ve dış pazar ayrımının neredeyse ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Dünya standartlarındaki üretim anlayışımızla iç pazarda kurduğumuz satış ve servis ağını halihazırda ihracat yaptığımız ülkelerde de kurarak önemli referans projelere imza atıyoruz. Dünya çapında tanınan global bir pompa markası olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda dijitalleşme faaliyetlerinin yanı sıra markalaşma çalışmalarına da hız vermiş bulunuyoruz. Değişen dünya dinamikleri doğrultusunda 2020 yılının son çeyreğinde logomuzu da daha dinamik bir yapıya sahip olacak şekilde yeniledik.
Masdaf’ın globalleşme adına attığı adımların meyvelerini toplamaya başladığımızı söyleyebilirim. Dış pazarlarımızı çeşitlendirme stratejilerimiz doğrultusunda, ihracatımız istikrarlı büyüme gösterdi. Bugün 65 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2019 yılında ihracatımız, 2018 yılına göre %34 artış gösterdi. İhracatımızın ciroya oranı % 40 seviyelerine ulaştı. Önümüzdeki üç sene içerisinde ihracatımızın, ciromuzdaki payının %50’ye çıkmasını hedefliyoruz. İhracat konusundaki faaliyetlerimiz devlet tarafından da destekleniyor. %100 yerli sermayeli pompa markası olarak ilk Turqualty belgesi alan firma ünvanına sahip olduk. Her yıl ihracat yaptığımız ülkeler arasına bir yenisini ekliyoruz ve bu ülkelerde güçlü distirübitörlük anlaşmaları yapıyoruz. Yine ihracatı geliştirme faaliyetleri kapsamında 2020 yılında hedef pazarlarda düzenlenecek ihtisas fuarlarına da katılım göstereceğiz.