Pompa Sistemlerinde Yüksek Verimlilik İçin İzlenmesi Gereken Yollar

Anasayfa > Blog > Pompa sistemlerinde yüksek verimlilik için izlenmesi gereken yollar

Her sistemde, her aksamda olduğu gibi pompa sistemlerinde de yüksek verim ve enerji önemli bir kalemdir. Pompanın yüksek verim ile çalışması sadece maddi anlamda tasarruf yapmayı sağlamakla kalmaz beraberinde “zaman” ve “iş görme” performansı olarak da ciddi bir fayda sağlar. Koşullarımızı dar bir zamana sığdırmaya zorladığımız yoğun günlerde, iş yükünün çok olduğu durumlarda en ihtiyacımız olan şey bize zaman kazandıracak ekipmanlardır. Pompalar ne kadar yüksek verimde çalışırsa o kadar zaman ve para kontrolü sağlar. Pompaların verimli çalışması için izlenmesi gereken birtakım yollar var. Pompada yüksek verim elde etmek, doğru pompa seçimi ve doğru tesisatla gerçekleşir. Çalışan pompa sisteminizden maksimum düzeyde verim elde etmek için dikkat etmeniz gerekenleri birkaç madde halinde paylaşıyoruz.

  • Bakım

Sadece pompa sistemlerinde değil tüm iş ekipmanlarında, iş araçlarında, makinelerde ve daha pek çoğunda konu “yüksek verim” olunca oklar bakıma işaret ediyor. Bakımları yapılmayan ya da eksik yapılan pompaların çalışma veriminin yüksek olması şüphesiz beklenemez. Pompa sistemi zamanla yıpranır, aşınır ve iş göremez hale gelir. Kullanım ömrü vaktinden önce biter ve size yeni bir maliyet doğar. Uzun vadede fayda sağlamak amacı ile aldığınız pompalar gerekli periyodik bakımlar yapılmazsa sizi yarı yolda bırakabilir. Bu nedenle öncelikli olarak bakım ve onarımlarına önem göstermenizde yarar var. Pompa bakımında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Örneğin katı atık pompalarında aşınmış çarkları kontrol etmeniz önerilir eğer bir sorun varsa çarkı değiştirmeniz gerekebilir. Kaplin ayarlarının kontrol edilmesi ve rulmanların bakımı ve yağlanması önemli bir noktadır. Bir başka dikkat edilmesi gereken husus pompa ve motor kontrolünün yapılması ve gerekli muayenelerin uygun periyodlarda gerçekleştirilmesidir.(Akım, ses, titreşim ) Pompa bakımının doğru zamanda, doğru şekilde yapılması olası arızaları önlemek için önemli bir yoldur.

  • Monitör kontrolü

Sistemler kontrol cihazları yardımı ile (titreşim analizörü, debimetre, termal kamera, elektriksel ölçüm ) takip edilebilir. İzleme sayesinde sistemde herhangi bir çark hasarı olup olmadığını kontrol edebilir varsa tıkanıklıklardan haberdar olabilirsiniz. Yanı sıra yetersiz emme gücü, kaplinde ayarsızlık, şase bağlantılarında gevşeklik gibi durumları izlemek, ölçmek ve kontrol etmek de pompanızın olası sorunlarını gözlemlemeniz için önemli detaylardır.

  • Kontrol sistemleri

Pompa bakımında sıkça dile getirdiğimiz kontrol sistemlerinin amacı pompaların doğru bir şekilde kullanımının sağlanmasıdır. Uzaktan izleme yöntemleri ile de sistemle ilgili kontroller daha hızlı ve daha doğru kontroller yapılmış olur böylece pompada olası arızaların oluşması da bir ölçüde engellenmiş olur.

  • Doğru pompa seçimi

 Bu noktada pompaların ne amaçla kullanıldığı ve hangi transferlerin yapıldığı bilgisi önemlidir. Çünkü doğru pompa seçilmezse pompanın verimi azalır. Örnek ile ilerleyelim. Pompalar belirli bir basınç ve debi gereksinimine ihtiyaç duyar. Bu basınç ve debi de yapılan transferin cinsine göre ayarlanır. Ancak doğru bir pompa seçimi yapılmadıysa güç ve çalışma verimi azalır. Belirli görevler için doğru pompa seçimiyle verimi arttırabileceğiniz gibi işletme giderlerini de azaltabilirsiniz. İşletme giderlerinden kastımız enerji tüketimi. Doğru pompa seçimi ile gereksiz enerji sarfiyatının ve gereksiz bakım maliyetinin de önüne de geçmiş olursunuz.

  • Pompanın Performansı

Pompa performansının (basınç, debi, güç, devir sayısı ) doğru seçilmesi pompanın verimli çalışmasında büyük etkendir. Pompanın büyük veya küçük seçilmesi her zaman verimlilikte bir kayıp olarak nitelendirilir.

  • Çark çalışma süresi

Pompa çarkının, akışkanın fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre seçilmesi önemlidir. Doğru çark veya pompa tipinin seçilmesi enerji tasarrufu sağlar ve pompanın kullanım ömrünü uzatır.

  • Boru seçimi

Pompalarda kullanılan boru çaplarının uygun çapta seçilmesiyle, sürtünmeden kaynaklanan kayıpların daha aza indirilebileceğini biliyor muydunuz? Boru kesitinin küçük seçilmesi, sürtünme kayıplarına yol açar ve bu sürtünme de birtakım yıpranmalara, aşınmalara ve gereksiz enerji sarfiyatına sebep olur. Eğer borular doğru konumlandırılırsa her bakımdan kar edilmiş olur.

  • Sızdırmazlık malzemeleri

Pompanın üzerinde sızdırmazlık malzemeleri bulunur. Bu malzemeler pompanın koruma kalkanıdır. Kullanılan salmastralar ne kadar uygun olursa, o kadar yüksek verimlilik sağlar. Akışkana uygun doğru salmastra seçmek çok önemlidir.

Close