Pompa Tipleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Anasayfa > Blog > Pompa Tipleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kullanım amacına ve işlevlerine göre birçok farklı pompa türleri bulunur. Uygulama esas olarak pompalamak istediğiniz sıvının türünü, sıvıyı taşımak istediğiniz mesafeyi içerir. Ancak, hangisini seçmeniz gerektiğini tam olarak anlamak karmaşık gelebilir. Pompanın tanımlanması, pozisyonların yanı sıra tasarımla da yapılabilir. Hangi türe ihtiyacınız olduğuna seçmeniz gerektiğini daha basit hale getirmek için bunlar, son derece farklı şekillerde çalışan ve genellikle tasarımlarının çoğunu özetleyen iki tipte sınıflandırılabilir.

Pompa Çeşitleri Nelerdir ve Hangi Amaçla Kullanılır?

Santrifüj ve pozitif deplasmanlı türleri, yaygın olarak kullanılan iki ana kategoride yer alır. Her iki grubunun da temel amacı, sıvıyı bir noktadan diğerine taşımaktır. Ama aralarında bazı belirgin farklılıklar vardır. Bu iki grubun çalışma prensibi farklıdır. Santrifüj olan, motorun kinetik enerjisini dönen çark vasıtasıyla sıvıya aktarır. Bu, deşarjdaki hızı ve basıncı arttırır. Motor devri sabit olduğunda deşarj hızı sabit kalır. Öte yandan, Pozitif deplasmanlı olanlar ise boşluğunda sabit bir hacimde sıvı yakalar ve onu pompa çıkışına boşaltmaya zorlar. Yani, sabit hacimli bir cihazdır. Pozitif yer değiştirme döner, pistonlu veya diyafram tarzında gelir. Santrifüj modelleri yüksek kapasiteli ve nispeten düşük basma yüksekliğine sahipken, pozitif deplasmanlılar ise düşük kapasiteli yüksek basma yüksekliğine sahiplerdir.

Santrifüj Pompa Tipleri Nelerdir?

Santrifüj pompanın üç ana tip sınıflandırması vardır. Her birinin başlıca farkı pistonlu diyaframı çalıştıran mekanizmadır. Mekanik Aktüatörlü: Bu türler, doğrudan diyaframa bağlı olan bir pistonlu mekanik bağlantıya sahiptir. Motorun dönüşünü diyaframa bağlı bağlantının ileri geri hareketine dönüştürmek için bir dişli takımı veya başka bir mekanik mekanizma içerir. Akış, strok uzunluğu veya pompa hızı değiştirilerek değiştirilebilir.

Hidrolik Aktüatörlü: Bu tür bir işlem, diyaframı esnetmek için diyaframın ürün olmayan tarafında bulunan bir ara hidrolik sıvı kullanır. Hidrolik sıvı, pistonlu bir piston tarafından basınçlandırılır. Mekanik olarak çalıştırılan bir diyaframa benzer şekilde hareket etmesine rağmen, piston diyaframa bağlı değildir, bunun yerine diyaframı esneten ara hidrolik sıvıyı basınçlandırır. Bu tip diyaframlı olanlarda akış, pompa hızı değiştirilerek veya atlanan hidrolik sıvı miktarı değiştirilerek değiştirilir.

Solenoid: Bu ürün gruplarında, bir solenoide dönüşümlü olarak enerji veren ve enerjisini
kesen, diyaframdaki metal bir parça ile reaksiyona giren elektromanyetik bir kuvvet oluşturan
bir elektrik motoru bulunur. Bu diyaframın bükülmesine neden olur. Akış, pompa hızı
değiştirilerek değiştirilir.

Pozitif Deplasmanlı Pompa Tipleri Nelerdir?

Bu tipler, emiş tarafında genişleyen bir boşluk ve tahliye çıkışında daralan bir boşluk oluşturur. Bu fark, bir sıvıyı aynı anda çeken ve iten, akış oluşturmak için yeterli kuvveti uygulayan bir basınç yaratır.

Pozitif deplasmanlılar iki tasarıma sahiptir:

Pistonlu: Bu tasarımda emme, malzemeye giren ve dışarı çeken bir piston tarafından oluşturulur. Vanalar, akışın sadece bir yönde hareket etmesini sağlamak için kullanılır. Bu nedenle pistonlu bir tasarım, sıvıyı aynı aralıklarla darbeler

Döner: Döner tasarım, birbirine geçen iki dişli kullanır. Dişlilerin hareketi, akış oluşturan
basma tarafında yüksek basınç oluşturur.

Santrifüj ve Pozitif Deplasmanlı Pompalar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Her iki tipte de sıvıların yerini alır, ancak ikisi arasında oldukça bazı farklılıklar vardır. En önemli fark ise işleyiş biçimleridir. Santrifüj olanlar sıvıya hız vererek çıkışta basınç oluşturur. Pozitif deplasmanlılar, sınırlı miktarda sıvı yakalar ve emişten tahliye portuna aktarır. Kısacası, santrifüjlerde basınç yaratılır ve akış oluşur, pozitif deplasmanlılarda ise akış oluşturulur ve basınç oluşur. Akışın basıncın sonucu olması nedeniyle, santrifüjlerde akış, değişen basınca göre değişir. Pozitif deplasmanlılarda tam tersi çalıştığından, akışları değişen basınç ile tutarlıdır. Her iki ürün tipi de hızı değiştirerek akışı düzenleyebilir. Dönen pozitif deplasmanlı bir akış hızı, hız ile orantılıdır ve diferansiyel basınçtan neredeyse etkilenmez. Santrifüjlerin aksine, çalışma, sıvı arıtma veya pompa kısma olmadan kontrol edilebilir. Santrifüjlerde, ayarlanabilir hıza rağmen bu gereklidir. Ayrıca viskozite arttığında verim düşer. Bunun nedeni pompa içindeki sürtünme kayıplarıdır. Bu nedenle, bunlar tipik olarak 850 cSt üzerindeki viskozitelerde kullanılmaz. Bir santrifüjde performansı zaten 100 cSt'lik bir viskoziteden düşüyor. Buna karşılık, pozitif deplasmanlıların verimliliği artan viskozite ile artar. Santrifüjlerde daha yüksek veya daha düşük basınç seviyelerinde verimlilik düşer. Pozitif deplasmanlılar için artan basınçla verimliliğin arttığını uygular.

MASDAF geliştirdiği pompalarla sektörün ihtiyacını karşılar. Hidrofor, kademeli veya uçtan emişli gibi pek çok çeşit MASDAF'ın ürün grupları arasında yer alır. İhtiyacınıza uygun, performansı yüksek ve uzun ömürlü ürün çeşitleri için MASDAF farkını ortaya koyan modelleri inceleyebilirsiniz.

Close