Sonsuz bir enerji kaynağı olan güneş, hayatımıza pek çok faydayı sağlamaya devam ediyor. Sadece sağlık anlamında değil sanayide de hızla gelişen bir kavram olan güneş enerjisi hakkında bir yazı kaleme alıyoruz bugün. Öncelikle güneş enerjisi nedir söze bu sorunun yanıtı ile başlayalım. Güneş enerjisi fosil ve hidrolik enerjinin da ana kaynağı olan ve dünyamızı ısıtan başlıca enerji kaynağıdır. Güneşten çıkan enerjinin “ışınım” biçiminde uzaya yayılması ile güneş enerjisi oluşur. Dünyadaki tüm enerji kaynaklarına dolaylı ya da dolaysız olarak temel oluşturan güneş, atmosfere yaydığı enerji sayesinde ısı dönüştürme ve elektrik enerjisi elde etme gibi kavramlarla da hayatımıza büyük kolaylık sağlıyor. Güneş enerjisi bugün temiz, yenilenebilir ve sürekli bir enerji kaynağı olarak hayatımızda yer alırken güneş enerjisi ile çalışan sistemler kolaylıkla taşınıp kurulabiliyor. Çevreyi kirletici atıkları olmadığı için çevre dostu olması ile de ön planda oluyor. Yakıt sorununun olmaması, işletme kolaylığının bulunması, mekanik yıpranma payının olmaması ve uzun yıllar sorunsuz olarak çalışabilmesi gibi üstünlükleri sayesinde pek çok alanda kullanım kolaylığı sağlıyor. Özellikle elektrik şebeke hattı bulunmayan ya da şebeke hattının götürülmesinin maliyetli olduğu kırsal alanlarda güneş enerjisinden faydalanma giderek artıyor. Güneş enerjisi ile çalışan ekipmanlardan biri olan güneş enerjili pompalar da artık günümüzde sıkça kullanılıyor. Güneş enerjili pompaları avantajları ve dezavantajları ile birlikte inceleyeceğiz ancak önce pompanın çalışma prensibi ile başlayalım.
Güneş enerjili pompa nedir?
Güneş enerjisinin pratik, ekonomik ve işlevsel olarak kullanıldığı alanlardan biri güneş enerjili pompa sistemleridir. Elektrik şebekesine uzak olan ya da şebeke çekilmesinin maliyetli olduğu kırsal alanlarda sulama ya da içme suyu çıkarmak amacıyla kullanılan pompa çeşitlerindendir. Şebekeden bağımsız olarak güneş enerjisi ile çalışırlar. Güneş enerjisi ile çalışan pompalar enerji tasarrufu sağlar ve çevre dostudur. Uzun ömürlü olması nedeniyle de tercih edilen pompa türlerindendir. Her pompa çeşidinde olduğu gibi güneş enerjisi ile çalışan pompaların da birtakım avantaj ve dezavantajları bulunur. Bu avantaj ve dezavantajlardan birkaçını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.
Güneş enerjili pompaların avantajları nelerdir?
Güneş enerjisi ile çalışan pompaların en büyük avantajlarından biri enerji tasarrufu sağlıyor olmasıdır. Çevreye herhangi bir zararı yoktur ve uzun yıllar kullanımı mümkündür. Güneş enerjili su pompalarının çalışma prensibi güneş panelleri ile olur. Bir panele sahip olmanız demek ihtiyacınız olan tüm enerjiyi güneşten almanız anlamını taşır. Güneş enerjisi ile çalışan pompalar beraberinde işçilik maliyetini de düşürür. Sürekli ve titiz bir bakıma ihtiyaç duymaz bu nedenle zaman tasarrufu da sağlar. Güneş enerjisi yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi yenilenebilir enerji türüdür. Uzun vadede tasarruf sağlar ve pek çok bakımdan karlıdır.
Güneş enerjili pompaların dezavantajları nelerdir?
Elbette güneş enerjili pompaların birkaç dezavantajı da bulunur. Güneş enerjisi ile çalışan pompa satın alırken en çok düşündüren konulardan biri maliyettir. Evet, uzun vadede size tasarruf sağlar ancak ilk baştaki kurulum maliyeti biraz yüksek olabilir. Güneş enerjisi ile çalışan pompaların çalışma prensibinde panellerin olduğundan söz etmiştik. Bu panelleri satın almak biraz ön maliyet getirebilir. Ancak dediğimiz gibi ilk alımdan sonra çok daha avantajlı bir hale dönüşecektir. Eğer aküleme sistemi yapmıyorsanız bu durumda pompanız güneş olmadığında yani karanlıkta çalışamayacaktır. Güneş panellerinin çalışması için güneş ışığına ihtiyaç vardır. Sabah çok erken saatte ya da gecenin ilerleyen saatlerinde yeterince güneş ışığı görmezse bu durumda pompa çalışmayacaktır. Ancak bunun da bir önlemi vardır. Aküleme ile bu sorunu da çözebilirsiniz. Bu arada son olarak güneş enerjili pompa fiyatlarından söz edelim. Aslında bu konuda net bir bilgi vermek doğru olmaz. Güneş enerjili pompa fiyatları, pompanın yapısına, markasına ve modeline bağlı olarak değişiklik gösterebilir.