Yağmurlama sulama sistemi aslında yağışa benzer bir sulama yöntemidir. Su, pompalama yoluyla bir boru sistemi aracılığı ile dağıtılır ve ardından havaya püskürtülür. Yağmurlama sulama sistemleri ne demek kısaca bahsedelim. Yağmurlama sulama sistemleri, toprağı yumuşatmak için gereken suyu sağlar. Mamuller tarafından tüketilen suyu takviye etmesinin yanı sıra tarımsal faaliyetlere de katkı sağlar. Yağmurlama sulama sisteminin ana amacı her bir bitkiye erişmek ve ihtiyaç duyduğu su miktarını karşılamaktır. Yağmurlama sulama sistemi bazı ögelerden oluşur. Öncelikli olarak bir sulama pompa ünitesi mevcuttur. Bu ünite, kaynaktan aldığı suyu boru sistemine iletilmek için basınç sağlar. Su jetini damlacıklara dönüştüren fıskiyeler vardır. Bu fıskiyeler elle ya da makine ile tarlanın ya da arazinin farklı alanlarına su geçirebilir. Böylece tüm sular eşit miktarda yayılır.
Yağmurlama sulama yönteminin uygulama koşulları nelerdir?
Yağmurlama sulama sistemleri eğer uygun bir şekilde işletilirse oldukça fayda sağlar. Yüzeyi düzgün olmayan, eğimli ya da engebeli arazilerde avantaj sağlar. Sızdırma hızı yüksek olanlarda ya da sığ köklü bitkilerin sulanmasında başarılı sonuçlar verir. Bu sulama yönteminde belirli bir yatırım ve enerji giderleri gerekir ancak daha az işçilik gerektirdiği için bir anlamda işçiliğin pahalı olduğu yerlerde avantaj sağlar. Yağmurlama sisteminin kullanıldığı bazı ürün yelpazeleri vardır. Yağmurlama sulama teknolojisinin en büyük avantajlarından biri tarımda sulama için suyun daha verimli kullanımını sağlamasıdır. Çünkü yağmurlama sistemleri su kaybını azaltır. Su eşit miktarda verildiği için verim artar ve ürünler arasında dengeli bir büyüme olur. Yağmurlama sulama sistemleri ekin verimini arttırır. Özellikle tahıllar, bakliyatlar, buğday, şeker kamışı, sebzeler, meyveler, pamuk, yer fıstığı gibi mamullerin sulanması için idealdir. Sadece bu sıraladığımız ürünlerle sınırlı değildir yanı sıra tarla ve ağaç bitkileri, çiçekler, baharatlar ve çeşniler için de yağmurlama sulama sistemleri idealdir diyebiliriz.
Yağmurlama sulama sistemlerinin avantajları nelerdir?
Yağmurlama sulama sistemlerinin faydalarını birkaç madde ile özetleyelim.
- Su kullanma randımanı yüksektir bu nedenle sulama suyunun az olduğu yerlerde azami fayda sağlar.
- Meyilli, engebeli ya da düzgün zemini olmayan arazilerde erozyona neden olmadan sulama yapma imkânı sunar.
- İlk başta bir maliyeti olsa da uzun vadede özellikle işçilikten tasarruf sağlar.
- Toprağın derinliğinin az olduğu ya da sığ arazilerde uygun bir sulama verimi sağlar.
- Denize yakın yerlerde bulunan arazilerde rüzgârla bazı tozlar ya da zararlı haşereler taşınabilir. Yağmurlama sulama sistemi ile bu tozlar ya da zararlı maddeler kolaylıkla yıkanabilir.
- Eriyebilir özellikteki suni gübreler, sulama suyu ile birlikte bitkilere verilebilir ve bunun için ekstra bir işçiliğe gerek duyulmaz.
- Yağmurlama sulama sistemi ile narin bitkiler dondan ya da sıcaktan korunabilir.
Pek çok bakımdan avantaj sağlayan yağmurlama sulama sistemlerinin birtakım dezavantajları da vardır. Yağmurlama sulama sisteminin dezavantajlarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
- İlk tesis masrafı fazladır. Özellikle sabit sistemlerde yüksek maliyet gerektirir. Sonrasında uzun vadede işçilikten tasarruf sağladığı için karlı bir yatırım olsa da ilk kurulum maliyeti yüksektir.
- Su dağılımı eşit miktarda yapılır ve hedef her bir mamulün ihtiyaç duyduğu suyu almasıdır ancak rüzgâr bu durumu olumsuz etkileyebilir. Rüzgâr estiğinde sular savrulduğu için verim konusunda sıkıntı yaşanabilir.
- Pompaj için belirli bir güce ihtiyaç duyar ki bu da yakıt sarfiyatını doğurabilir. Alt alta konduğunda yakıt sarfiyatı da bir masraf kalemi olabilir.
- Yüksek sıcaklıklar altında çalışan yağmurlama sulama sistemlerinde, su buharlaşması görülebilir. Özellikle yüksek sıcaklıklarda rastlanan bir durumdur.
Sulama sistemlerinde kullanılan pompa modellerinden biri olan yüksek basınçlı santrifüj pompalar ile sulama sisteminin daha verimli çalışması sağlanabilir. OMKV serisi yüksek basınçlı kademeli santrifüj pompalara ait teknik detayları aşağıda inceleyelim.
OMKV Serisi Yüksek Basınçlı Kademeli Santrifüj Pompalar
OMKV serisi pompalar dikey eksenli, kademe gövdeleri ayrılabilen, çok kademeli, kendinden emiş özelliği olmayan, santrifüj pompalardır. Pompa çarkları dinamik olarak dengelenmiş, tek girişli, kapalı tipteki çarklardır, çarkları taşıyan mil iki taraftan yataklanmıştır. İstenen çalışma noktası için çarklar tıraşlanabilmektedir. Eksenel kuvvetin dengelenmesi denge delikleriyle yapılmaktadır. Kalan dengelenmemiş eksenel kuvvet ise bilyalı rulmanlar tarafından taşınmaktadır. İsteğe bağlı olarak değiştirilebilir aşınma halkası uygulamaları mevcuttur. OMK-V serisi 32, 40, 50, 65 ve 80 olmak üzere 5 tipten oluşmaktadır. Kademe sayısı 2 ila 14 arasında değişmektedir. Pompa ve motor ortak bir şase üzerinde elastik kaplinle akuple edilmiştir. Standart olarak, basma flanşı motor tarafında üstte ve emme flanşı alttadır. Pompaya motor tarafından bakıldığında saat yönünde dönmektedir.
OMKV SerisiYüksek Basınçlı Kademeli Santrifüj Pompaların kullanım alanları nelerdir?
Temiz veya çok az kirlenmiş suların pompalandığı: temiz veya çok az kirlenmiş suların pompalandığı:
- İçme suyu şebekelerinde.• Yüksek binalarda, sanayide kullanılan basınçlandırma sistemlerinde.
- Su arıtma tesislerinde.• Yangın söndürme sistemlerinde.• Kazan besi ve kondens sistemlerinde.
- Sağlık ve temizleme sektörlerinde.
- Her türlü endüstriyel uygulamalarda.
- Su dağıtım sistemlerinde.
- Gemicilik, maden, enerji sektörlerinde.
- Sulama sistemlerinde.
- Merkezi ısıtma sistemlerinde.
OMKV serisi yüksek basınçlı kademeli santrifüj pompalar hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
https://masgrup.com/omk-v-serisi