Kendinden emişli su pompası; kendinden emişli atık su pompası, kendinden emişli pompa ya da jet pompa adı ile bilinen pompa çeşitlerinden biridir. Kendinden emişli pompalar, genellikle santrifüj pompalar ya da dalgıç pompalar kadar yaygın kullanılmazlar ancak kullanım alanları bakımından en önemli pompa çeşitlerinden biridir. Kendinden emişli atık su pompaları derin ve sığ kuyulardan su tahliyesini gerçekleştirmek için kullanılırlar. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi jet pompa ya da püskürtücü pompa adı ile de bilinirler. Kendinden emişli pompalar kusursuz çalışırlar. Öyle ki, suyun bulanık ve hatta baloncuklu olduğu koşullarda bir kusursuz emiş yapabilirler.
Kendinden emişli pompa çalışma prensibi
Kendinden emişli pompalar, sıvı kaynağının üzerine genellikle “zemin seviyesinde” monte edilir. Bu nedenle kendinden emişli pompaları kurmak için bir alt yapıya ihtiyaç duyulur. Zemin seviyesinde oldukları için erişimleri daha kolaydır. Böylece bakım ve onarım daha kolay olabilir. Kendinden emişli pompaların çalışma prensibinde öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken doğru tip pompanın seçilmesidir; örneğin yakıt uygulamaları için yakıt pompaları, atık su uygulamaları için katı madde işleme pompaları gibi. Kendinden emişli pompada muhafaza sıvı ile doludur ki bu sıvı genelde pompalanacak sıvı ile aynıdır. Pervane gövdede döndüğünde, pervanenin gözünde düşük bir basınç alanı oluşur. Basınç, atmosferden daha düşük olduğu için emme borusundaki tüm havayı pompaya iter. Kendinden emişli pompa, havayı muhafazadaki devridaim suyu ile karıştırır. Hava, sıvıdan ayrılır ve muhafazadan boşaltılır. Emme hattındaki tüm hava yer değiştirdiğinde pompa dinamiktir ve diğer santrifüj pompalar gibi akış sağlar. Kendinden emişli pompaların en önemli avantajlarından biri dalgıç pompa kullanmaya gerek kalmadan, pompayı dışarıda tutarak emiş yaptırabilme imkanıdır. UKMS serisi pompalar en fazla 6 m'den kendinden emiş yapabilme yeteneğine sahiptir.
UKMS Serisi kendinden emişli atık su pompaları
UKMS serisi kendinden emişli atık su pompaları kendinden emişli, klapeli santrifüj pompalardır. Kendinden emişli oldukları için sadece emme tesisatının kuyu içinde olması yeterlidir. Elastik kaplin aracılığı ile dizel motor ve elektrik motoru ile tahrik saplanması mümkündür. UKM-S serisi toplamda 6 farklı tipten oluşur; 2”, 3”, 4”, 6”, 8” ve 10”. Çarklar açık ve iki kanatlıdır. Pompa büyüklüğüne bağlı olarak 76 mm (3”)’ye kadar katı partikül basabilirler. Tıkanmayı gidermek oldukça kolaydır. Önden çıkabilen emme kapağı çarka, salmastra kutusuna ve mekanik salmastraya erişimi kolaylaştırır. Emme ve basma tesisatında herhangi bir işlem yapmadan tıkanıklığı gidermek çok kolaydır. Ürün açıklamasına dair detayları birkaç madde ile ele alalım.
- Emme flanşı içindeki klape özel olarak tasarlanmıştır.
- Emme tesisatında herhangi bir işlem yapmadan klapenin çıkarılıp takılması mümkündür.
- Rulman yatağı pompa gövdesi tarafından desteklenir. Böylece hizalama problemi yaşanmaz.
- UKM serisi pompalar kendinden emişli pompalardır bu nedenle kullanımları da oldukça kolaydır.
- Emme borusu suya daldırıldıktan sonra emme yüksekliğine göre ortalama 1 dakika içerisinde pompa çalışır.
UKMS serisi pompalara ait tüm detayları web sitemizden öğrenebilirsiniz. Detaylar için TIKLAYIN.
https://masgrup.com/ukms-serisi
Kendinden emişli atık su pompalarının avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Bazı kendinden emişli pompalar 3 inç’e kadar katıları işleyebilir bu nedenle katı maddelerin taşınması önemli avantajlardan biri olarak sayılabilir. Bir dalgıç pompa ile karşılaştırıldığında karşımıza çıkan diğer avantaj şudur; pompa çukurun dışındayken, sıvı pompalamaya devam edebilir. Birçok bakımdan avantajlı pompalar olsa da kendi içlerinde dezavantajları da vardır. Kendinden emişli pompaların dezavantajlarından biri hatta belki de en önemlisi bazı hava kaçaklarına meyilli olmasıdır diyebiliriz. Kendinden emişli bir pompanın emme hattı her zaman atmosfer basıncının altındadır. Bu nedenle hava kaçağı meydana gelmesi olasıdır. Kendinden emişli pompaların ilk emişten sonra tekrar doldurulması gerekir.
Kendinden emişli atık su pompası kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Her bir pompanın kendine ait kullanım kılavuzu vardır ki bu kullanım kılavuzları sadece makinayı çalıştırmak için değil ömrünü uzatmak için de bilgiler içerir. Pompa bakımının önemine dair ipuçlarını “Pompa bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” başlıklı yazımızda paylaşmıştık, okumak için bu linke tıklayın.
https://masgrup.com/pompa-bakimi-nasil-yapilir
Kendinden emişli atık su pompası kullanırken dikkat edilmesi gereken maddeleri birkaç başlık altında topladık;
- Pompayı kullanmadan önce konektörde, emme hattında ya da pompa contalarında sızıntı olup olmadığını mutlaka test edin. Bu alanlarda oluşabilecek sızıntı, pompayı verimsiz kılacaktır.
- Kendinden emişli pompa hortumunun ya da pompa borusunun uzunluğu ve çapı bir diğer önemli noktadır. Pompanın hortum ya da borusunun uzunluğu ve çapı, pompanın emişini etkileyebilir. Bu hortum ve borular ne kadar uzun olursa emme gücü de bir o kadar artar.
- Kendinden emişli bir pompanın, su kaynağına yakın olması önemli bir detaydır böylece sürtünme en aza inmiş olur.
- Kendinden emişli pompalar ilk kullanımdan önce astarlanmalıdır.
- Soğuk havalarda çalışılan yerlerde donmanın önlenmesi gerekir. Su donarsa genleşir ve bu da gövdenin kırılmasına yol açabilir.