Pis Su Pompası Nedir? Pis Su Pompası Hesabı

Anasayfa > Blog > Pis Su Pompası Nedir? Pis Su Pompası Hesabı

Su yaşamın vazgeçilmez ve temel kaynakları arasında yer alır. Bu kaynağın sonsuz olduğunu düşünmek ve hor bir şekilde kullanmak, insanlığın en büyük yanılgıları arasındadır. Azalan doğal kaynaklar arasında suya uzun zamandan bu yana dikkat çekilmesine rağmen insanlığın bu konuda hala alması gereken uzun bir yol var. Endüstrileşmenin artması neticesinde su konusunda bazı risklerin de ortaya çıktığını görüyoruz. Atık suları temizleyen ve transfer işlemi gerçekleştiren atık su pompaları, bazı tehlikeleri en azından bir ölçüde öteliyor.

Pis Su Pompalarının Genel Özellikleri

Pis su pompaları; atık su pompaları ya da foseptik  su pompaları şeklinde anılabilir. Şehrin altyapısı adına son derece önemli olan bu tarz pompalar, endüstriyel alanda da kullanılır. Kanalizasyon sularının ve evsel atık sularının başarılı bir şekilde transfer edilmesi bu pompayla gerçekleşir. Günümüzde pis su pompalarının binalarda, otellerde, hastanelerde, yurt ya da okullarda rahatlıkla kullanılır. Ortalama 30-50 mm civarında katı partiküller içeren pis suların tahliye edilmesinde son derece etkili bir şekilde görev yapar.  Bu pis suların içinde ne yazık ki çok çeşitli tekstil parçacıkları, plastik parçaları ya da kâğıtlar bulunabilir.

Pis su pompaları, tamamen bu tahliye işlemine odaklanmış tasarımlardır. Pis su pompaları incelendiği zaman gelişen teknolojiye bağlı olarak farklı türlerinin ortaya çıktığı görülebilir. Örneğin parçalama özelliğine sahip olan bıçaklı versiyonları önemli bir ilgi görür. İşlem gereği katı partiküller pratik bir şekilde parçalara ayrılır ve sonrasında transferi gerçekleşir. Pis su pompaları, uygulama alanları ve özelliklerine göre farklı türlere ayrılabilir. Fiyat politikası da bu özelliklerine ve diğer kriterlere göre değişiklik gösterebilir. Genel anlamda fiyat performans açısından bakıldığında çok önemli cihazlar olduğu rahatlıkla ifade edilebilir.

Pis su pompaları kabul edileceği üzere kirli bir atmosferde çalışır. Bu da pompanın faaliyet gösterdiği alandan çıkarıldığı esnada dikkat edilmesini zorunlu kılar. Bu tip problemlerin önüne geçmek maksadıyla kızaklı sistemlere sahip olan atık su pompaları geliştirilmiştir. Siz de transfer işlemlerinde pompanızın zarar görmesini istemiyorsanız bu tip sistemlere yönelebilirsiniz. Kızak sistemiyle beraber pompa, işlemi bittikten sonra yukarı doğru çekilir. Bu işlemin hemen sonrasında gerekli bakım/onarım işlemleri gerçekleştirilir. Bu sayede tahliye borularının da yukarıya doğru çekilmesine gerek kalmaz. Pis su pompalarının bir diğer özelliği de atık su toplama tankları ya da foseptik depoları haznelerine sorunsuz şekilde entegre edilebilmesidir.

Pis su toplama seviyesi dolduğunda pompanın hemen üstündeki flatör sayesinde pompa çalışmaya başlar. Suyun biteceğine yakın bir zamanda ise flatör durma sinyali verir. Bu sayede de motora doğru giden beslemenin kesildiği görülür. Neticede pompa birden durmaya başlar. Tüm bu sistem alışkanlığı kendi içinde istikrarlı bir şekilde devam eder. Birikmeye başlayan suyun transfer işlemi böylelikle başarıyla gerçekleşir. Bu tip pompaların hemen çıkış alanlarına çek valf konulması önemlidir. Bu çek valfın özellikle toplu tip olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü bu tip çek valflar suyun geri tepmesine engel olur. Sistemin daha güvenli bir şekilde devam etmesinde önemli bir işleve sahiptir.

Atık su pompaları genelde kanalizasyon sistemlerinin bulunmadığı ya da olsa dahi aktif bir şekilde kullanılmadığı durumlarda tercih edilir. Kanalizasyon sisteminin kullanılmaması çok ender görülen bir durum olduğu için atık su pompalarına her zaman ihtiyaç duyulmaz. Tuvaletlerden, borulardan ya da lağım suyundan gelen pis suların toplanması adına özel olarak tasarlanan pompalar, oldukça verimli sonuçlar yaratır. Özel yapısı sayesinde pis suya ait keskin kokunun dışarıya çıkmasına engel olur. Bu pompaların kendilerine ait özel bir toplama tankı bulunur. Ayrıca kontrol üniteleri de ürünle beraber temin edilir.

Parçalayıcı Bıçaklar Oldukça İşlevsel

Şehir şebekelerindeki kanalizasyonların altında yer alan bina ya da çeşitli tesislerde ideal alalara pis su çukuru açılır. Pis su pompaları bu alana bir adet yedek olmak üzere yerleştirilir. Parçalama özelliği olan pompalar genelde öncelikli olarak tercih edilir. Kimi durumlarda peçete benzeri bazı katı maddeler kanatlara takılır ve bu bölümün dönmesine engel olabilir. Bu tip olasılıklara karşı parçalayıcı bıçaklar önemlidir. Parçalayıcı özelliğe sahip olan atık su pompaları önüne gelen her türlü katı maddeyi ufalar. Kanata takılan maddeler neticesinde su pompalarının sargısı uzun vadede yanabilmektedir. Atık su pompaları büyük ölçüde rögara yakın bir konuma sahip olmalıdır. Bu hem verimlilik hem de güvenlik açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Tabi bu tip durumlar için özellikle mimarların daha özenli davranmaları gerekir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pis su pompalarının depolara ya da ardiyelere konulması önerilir. Bu tip cihazların zorunlu olmadığı sürece açıkta, mahalle köşelerinde konulmaması gerekir. Pis su pompası tercih edilirken özellikle sensörlu tiplere öncelik verilmelidir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu sensörler, hem pompanın çalışması üzerinde bir kontrol sağlayacaktır hem de gürültünün oluşmasına engel olacaktır. Sensörün olduğu durumlarda pompa sürekli olarak devreye girmeyecektir. Ayrıca pimaş borulardan ziyade galvaniz adı verilen boruların tercih edilmesi şiddetle önerilir. Muflu borularda ise görece biraz daha fazla kaynak işçiliği meydana gelebilir. İşlem sonunda dirsek sayısının az tutulması da dikkat edilmesi gereken detaylar arasındadır.

Pis Su Pompası Hesaplaması

Bilindiği gibi genelde kotun kurtarmadığı pozisyonlar için pompalar kullanılır. Bunu doğru bir şekilde yapmak adına bazı hesaplamaların kullanılması gerekir. Bu noktada yük değeri ve debi arasındaki bağa odaklanmak gerekiyor. Akış kat sayısı binalara göre farklılıklar içerebilir. Örneğin okul ve hastane tarzı yapılar için 0.7, duş yerleri için 1.0, ofis tarzı küçük yerler için 0.5, büyük tesisler içinse 1.2 olarak baz alınır. Yük değerleri için oluşturulmuş detaylı tablolar söz konusudur. Bu tabloları incelediğinizde atık su miktarı, atık su birimi, tesisat uç materyalleri ve bağlantı borusunun çapı gibi bilgilerin aktarıldığını görebilirsiniz.

Pis Su Borularında Oluşan Arızalar

Teknolojinin katettiği yol sayesinde ev ya da diğer alanlarda meydana gelen pis sular, özel pompalar sayesinde transfer edilebiliyor. Buradaki pis suları rögarlara ulaştıran ve şehri büyük bir problemden kurtaran pis su pompaları, ayrıca kullanılan büyük arıtma tesislerine de önemli bir katkı sunar. Peki pis su borularının olası arızaları nelerdir?

  • Aşırı ısınmaya bağlı olarak çatlama,
  • Boru elemanlarının dönüş yönünün değişmesi,
  • Yanlış yağ türünün seçilmesi,
  • Pompa yatağındaki contaların aşınması.
Close