Pompa, sıvıların transferini gerçekleştirmek amacıyla kullanılan bir mekanizmadır. Her pompanın farklı bir çalışma prensibi bulunur. Santrifüj pompa nedir, sorusuna kinetik enerjiyi hidrodinamik enerji haline çevirerek sıvıyı basınçlandıran bir pompa çeşididir denebilir. Geniş bir kullanım alanına sahip pompa çeşidi su tahliyesi ve zirai sulama gibi çeşitli alanlarda kullanılabilir.
Santrifüj Pompa Nedir?
Santrifüj pompa basit bir mekanizmadan oluşur. Çarklı yapıya sahip olan pompa elektrik, dizel motor veya türbin sürücüsünden mekanik enerji alır. Aldığı mekanik enerjiyi içerisinde bulunan çark veya difüzör sayesinde kinetik enerjiye çevirir. Pompada bulunan temel malzemeler difüzör, salyangoz ve çarktır. Salyangoz çarktan çıkan suyun toplandığı alandır. Çark kıvrık kanatları bulunan, sıvının çevirdiği ve mekanik enerjinin kinetik enerjiye çevrildiği alandır. Difüzör ise genellikle çark ile salyangoz arasına yerleştirilen yapıdır. Halka görünümündeki difüzör çark parçasından çıkan suyun sahip olduğu yüksek kinetik enerjinin az bir miktarının basınç enerjisi halini almasını sağlar. Pompanın içerisinde bulunan salmastra kutusu ise gövdeyle mil arasında kalır ve kaçağı engeller. Basit mekanizması sayesinde sıkça tercih edilen pompanın geniş bir kullanım alanı vardır. Santrifüj pompa nerelerde kullanılır, sorusuna aşağıdaki bazı alanlar cevap olarak verilebilir:
- Zirai amaçlı sulama
- Hidrofor sistemleri
- Atık suyun arıtılması
- Kağıt endüstrisi
- Akaryakıt istasyonları
Santrifüj Pompa Çalışma Prensibi
Santrifüj pompanın genel çalışma prensibi basınç oluşturma üzerine kuruludur. Pompanın içerisinde çark bulunur. Çarkın dönüşüyle vakum ortaya çıkar ve oluşan vakum sıvıları içerisine çeker. İçeri çekilmiş olan sıvı çarkın hızla dönmesini sağlar ve çark döndükçe içerideki su dışarıya atılır. Bu işlemin yaşanmasını sağlayan ise merkezkaç kuvvetidir. Çarkın sahip olduğu mekanizma hızla dönerken merkezkaç kuvvetini oluşturur. Merkezkaç kuvveti sebebiyle sıvılar pompada bulunan sıvı boşaltma açıklığına doğru gider. Bu esnada ise basınç oluşur. Pompanın sahip olduğu parçalara göre anlatmak gerekirse sıvı giriş kısmından çarkın ortasına gönderilir. Çarktaki emiş kısmı vakum oluşturduğu için sıvı çarkın kanatlarında bulunan araya girer. Çarkın kanatlarının arasındaki sıvılar teğetsel hız kazanılmasını sağlar. Sıvılar büyük teğetsel hızla birlikte çıkış tarafına döner. Sıvı dönerken kinetik enerji üretilmesini sağlar. Sıvıların ürettiği kinetik enerji pompanın salyangoz isimli kısmında basınç enerjisi halini alır. Bundan dolayı santrifüj pompa basınç oluşturma sistemiyle çalışan bir mekanizmadır.
Santrifüj Pompa Çeşitleri
Pompalar sahip oldukları özelliklere göre çeşitlilik gösterir. Santrifüj pompa çeşitleri arasında kendisinden emişli, yatay, dikey ve standart olanlar bulunur. Standart santrifüj pompa klasik mekanizmaya sahiptir ve ilave bir özelliği yoktur. Kendinden emişli santrifüj pompalar ise çalışma kolaylığı sağlar. Emme tesisatının kuyu içerisine yerleştirilmesi kendinden emişli pompaların çalışması için yeterlidir. Yatay santrifüj pompa çeşitleriyse sıvıların hızla transfer edilmesi gerektiği zaman kullanılır. Sızdırmanın en az olduğu ve verimin en yüksek olduğu bu pompa çeşidi çevre dostu olarak da isimlendirilir. Santrifüj pompa fanı açık teknolojiye sahip olduğunda akışkanların transferi kolaylaşır. Yatay çeşitlerde yaygın olarak açık çark teknolojisi kullanılır. Bir diğer çeşit ise dikey olandır. Dikey pompalar tanka daldırılır ve sabit hale getirilerek kullanılır. Çeşitler akış tipine göre ise radyal, eksenel ve karışık olarak 3'e ayrılır. Eksenel pompa yüksek debiye sahiptir. Pompaya su radyal olarak girerken eksenel olarak çıkar. Bu pompa çeşidi daha yüksek akış için kullanılır. Radyal pompa çeşidi merkezkaç pompası olarak da bilinir. Akışkanlar pompanın merkezine eksenel girer ancak radyal olarak çıkar. Karışık pompalarda ise su aksiyal olarak giriş yapar. Aksiyal olarak girdikten sonra aksiyal ile radyal doğrultunun arasında çıkış yapar. Bir diğer sınıflandırma ise kademe halindedir. Pompada sadece bir adet çark bulunuyorsa tek kademeli pompa ismini alır. Çok kademeli pompalarda ise birden fazla çark bulunur.
Santrifüj Pompanın Avantajları
Santrifüj pompanın yaygın kullanım sebepleri sağladığı avantajlardır. Basit mekanizmaya sahip olan pompa ekonomik yapısıyla ön plana çıkar. Santrifüj pompa fiyatları ürünün teknik özelliklerine ve modeline göre değişiklik gösterir. Pompanın avantajları arasında elektrik tasarrufu sağlaması bulunur. İhtiyaç duyulan kadar enerji harcayan mekanizma hem ürün fiyatı olarak hem de kullanılan elektrik olarak ekonomiktir. Az yer kaplayan yapısı sayesinde dar alanların içerisine yerleştirilebilir. Sahip olduğu yapısıyla az bakım gerektirir ve uzun ömürlü olarak kullanılabilir.
1977 yılından beri pompa sektöründe görev alan ve alanında öncü konumda olan MASDAF yüksek kaliteli pompa üretimi gerçekleştirir. Hafif tasarımlı, sessiz çalışan, uzun ömürlü ve kendinden emişli santrifüj pompa seçeneklerine sahip firma müşteri odaklı anlayışa sahiptir. Markanın geliştirdiği ürün seçeneklerini inceleyerek kolay kullanıma ve yüksek verime sahip pompa seçeneklerine ulaşabilirsiniz.