Sirkülasyon pompası ne demek kısaca tanımı ile başlayalım yazımıza. Sirkülasyon pompası sistemde dolaşan suyun ilerlemesini sağlayan cihazlara verilen isimdir. Sirkülasyon pompaları kapalı devre çalışan ısıtma ve soğutma sistemlerinde sıvının sirkülasyonu için gereklidir. Kombi, boyler, kazan ve benzeri gibi cihazlarda sıvının sirkülasyonunu yaparlar. Isıtma sistemlerinde kazanda ısınan suyun tesisattaki dirençlerini yener ve ısı yayıcılara iletilmesini sağlar. Sirkülasyon pompası seçimi, ısıtma sistemleri açısından önemlidir. Sirkülasyon pompası için ısıtma sistemlerinin kalbidir diyebiliriz çünkü tıpkı insan vücudundaki kalp gibi görev alır. En uzak noktalara dahi sıvı akışını sağlaması bakımından önemli bir görevdedir. Sirkülasyon pompaları ısıtma sistemlerinde, sıcak su sirkülasyonunda kullanılan pompa çeşitlerindendir. Sirkülasyon pompalarının bulunması ve kullanımı ile birlikte modern ısıtma sistemleri de üst seviyelere ulaştı. Sirkülasyon pompası sayesinde boru çapları küçüldü ve daha düşük ısılarda daha fazla verim ile ısınma sağlanmış oldu. Yazımızın başında da dediğimiz gibi sıcak su ısınma hatlarının kalbini, sirkülasyon pompası oluşturuyor. Sirkülasyon pompası sayesinde borularda az miktarda sıcak akışkan tutulur ve böylece akışkan soğumaz. Borularda her zaman sıcak akışkan dolaşır ve akışkanın ısınma süresi de bir o kadar kısalır. Böylece verim elde edilmiş olur.
Sirkülasyon pompası ne işe yarar?
Sirkülasyon pompasının temel görevi sistemde dolaşan suyun ilerlemesini sağlamaktır. Kazanda ısıtılan suyun, ısı yayıcı cihazlara ulaşabilmesi için oluşan dirençlerin üstesinden gelip hareket sağlayabilmesi için çok önemli bir rol oynar. Sirkülasyon pompası beraberinde birçok fayda sağlar. Bunları birkaç madde altında özetleyelim;
- Su israfı her bakımdan zarar verir. Sadece ekonomik değil pek çok açıdan zararlı sonuçlar doğurur. Su israfının önlenmesi bakımından sirkülasyon pompası güçlü bir ekipmandır. Çünkü sirkülasyon pompası sayesinde her an sıcak su vardır ve bu sayede sıvı israfı yaşanmaz.
- Şunu biliyoruz ki çoğu mekân, gereksinim duyduğu sıcak sıvıya 7/24 ihtiyaç duymaz. İhtiyaç duyulmadığı zamanlarda borularda sıvı birikmez. Böylece enerji ve para tasarrufu sağlamanıza olanak sağlar.
Sirkülasyon pompası ayarı
Sirkülasyon pompası montajı için birkaç adımı takip etmek yeterlidir. Pompanızı monte edeceğiniz tesisat eğer yeni ise bu durumda mutlaka önce bir iç temizlik yapmanız önerilir. Montaj sırasında ısıya dayanıklı contalar kullanmaya özen gösterin. Pompanın ok yönünün kazana doğru bakmasını sağlayın ve bunun yanı sıra pompa üzerinde belirtilen en yüksek akıma uygun bir elektrik panosu ile pompanın elektrik aksamını güvence altına alın. Pompayı kullanacağınız kademeyi ayarlayın. Elektrik tesisatında topraklama yapılması önemli bir detaydır. Pompa eğer soğutma tesisatlarında kullanılacaksa bu durumda donmalara karşı önlem alın ve sistemin izolasyonuna dikkat edin. Eğer pompa aşağı seviyelerde olacaksa örneğin bodrum katı gibi, bu durumda su baskınlarını önlemek için mutlaka bir drenaj çukuru yapılmasında fayda olacaktır. Gerekirse bir drenaj pompası da kullanılabilir.
Sirkülasyon pompası seçimi nasıl yapılır?
Kaynar su, kızgın yağ, buhar gibi farklı akışkanlar olabilir ve bu akışkanlar sistemdeki ısı transferini gerçekleştiriyor olabilir. Sirkülasyon pompası seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerin başında kullanım amacı ve akışkan gelir. Sirkülasyon pompasının ne amaçla ve nerede kullanılacağı tespit edildikten sonra hangi akışkanın kullanılacağı da seçimi etkileyen faktörlerdendir. Sirkülasyon pompa seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerden biri debi ve basma yüksekliğidir. Debi, binanın ısıtılabilmesi için tesisatta dolaşması gereken su miktarını belirleyen ölçektir. İlgili standartlara uygun olması gerekir.
Sirkülasyon pompası havası nasıl alınır?
Su tesisata verilmeden önce radyatörler, bağlantılar, vana bağlantıları, radyatör tapaları kontrol edilmeli ve gevşeme varsa sıkılaştırılmalıdır. Isıtma tesisatındaki en büyük sorunlardan biri radyatörlerin ya da bazı tesisat kısımlarının ısınmama veya diğer yerlere göre daha az ısınmasıdır. Aynı şekilde radyatör sistemden ses gelmesi de karşılaşılan sorunlardandır. Bunun nedeni suyun içinde var olan havadır. Özellikle ısıtma sistemleri suyla ilk defa doldurulduğunda radyatördeki borularda hava çıkacak yer bulamaz ve bir yerlere sıkışır. Bu sıkışmadan dolayı su geçişine izin verilmez ve böylece ısınma sorunu ortaya çıkar. Havayı almak için öncelikle yapılması gereken purjör üzerindeki plastik parçayı döndürmek ve aşağı konuma getirmektir. Hava çıkışı sırasında su fışkırabilir bu nedenle mutlaka bir kap bulundurun. Sirkülasyon pompasından kaynaklanan bir gürültü, hava ya da sorun varsa tüm sistemin incelenmesi gerekir. Pompa tıkanmış olabilir ve değiştirilmesi gerekebilir. Yatakların aşırı aşınmasından kaynaklanan sorunlar da olabilir. Eğer sirkülasyon pompasına hava girmişse ya da gürültü çıkarıyorsa bu aynı zamanda sistemden kaynaklanan bir soruna da işaret ediyor olabilir. Bazen pompa değişimi ile sorun çözülebilir ancak daha komplike durumlarda tüm sistemin incelenmesi daha etkili sonuçlar verebilir.